Roks Comfort

Dementie

Wonen met een beperking
Mobiliteitsbeperkig
Slechtziendheid
COPD

Met relatief eenvoudige aanpassingen aan de woning kunnen mensen met beginnende dementie nog heel goed thuis blijven wonen. Voor mensen met dementie is het belangrijk om zolang mogelijk in de eigen woning te blijven wonen. Zij hebben behoefte aan regelmaat, comfort , structuur, veiligheid en herkenbaarheid.

Roks Comfort kan u helpen om deze aanpassingen te realiseren. Aanpassingen die ontworpen zijn door de branche in overleg met zorgprofessionals en Alzheimer Nederland. Wij gaan hier graag met u over in gesprek.

Een paar voorbeelden:

 • Verkeerd licht kan leiden tot stemmingswisseling, agressie en slecht slapen. Een lichtplan (hoeveelheid licht en kleur licht in bepaalde tijd) kan dit deels ondervangen en verbeteren.
 • Heeft uw partner de neiging om spontaan het huis te verlaten, te dwalen en de weg niet meer terug te vinden ? Indien het antwoordt ja is kunnen wij een aantal maatwerk oplossingen bieden variërend van:
  • De deur van een alarm voorzien dat u waarschuwt bijvoorbeeld op uw smartphone.
  • Indien u niet thuis bent kunnen wij het alarm ook naar de meldkamer van de politie of een zorgaanbieder versturen.
  • Wij kunnen ook sloten aan brengen die reageren op een sensor die uzelf en uw partner draagt. De aangepaste deuren blijven dan automatisch gesloten voor de demente partner tenzij er een begeleider bij is.
 • Extra veiligheid tijdens het koken kunt u bereiken door het gasfornuis of de inductie kookplaat aan te sluiten op een “slimme” rookmelder. Gaat het alarm af dan wordt de gas of stroomtoevoer naar het fornuis automatisch uitgezet.
 • Veel mensen gaan ’s nachts in het donker naar het toilet. Men laat het licht uit om de partner niet wakker te maken. Donker kan desoriënterend werken voor demente mensen. Een aanpassing kan een lichtlijn route zijn die automatisch aangaat zodra iemand in de nacht opstaat. De route verlicht bijvoorbeeld de weg naar het toilet.
 • Wij kunnen lichtschakelaars vervangen door aanwezigheid of bewegingsmelders. Zodra deze detecteren dat iemand de kamer in komt gaat het licht aan. Bij een aanwezigheidsmelder blijft het licht net zolang aan als iemand in de ruimte is. Dit kan handig zijn op het toilet, de badkamer of in de kelder.
 • In het kader van veiligheid kunnen wij snoeren wegwerken, stopcontacten beveiligen en in een contrasterende kleur uitvoeren.

Op deze manier kunt u het leven van uzelf en uw partner vergemakkelijken en veraangenamen.